"מקלחת של חושך וסיפורים נוספים" – לרכישת הספר | מהדורה קולית של אייקאסט | מהדורה דיגיטלית
דמות בדיונית שרוצה לנקום בסופר שהכניס אותה להריון והדביק אותה באיידס; כותבת מתחילה המחליטה לחשוף סופר מפורסם הנוהג לשכב עם תלמידותיו כחלק מקידום ספרה העתידי.; יוצר שנפטר מניתוח פשוט מספר את סיפור חייו ואהבתו לרקדנית שרצתה להיות משוררת; פילוסוף יווני מצייץ בטוויטר; כותב ישראלי מתוסכל בברלין שלאחר האפוקליפסה מגלה את גיבור ספרו הקודם יושב לידו בבר; סופר מזדקן מוכר את נשמתו לשטן…
דמויות אלו ועוד רבות אחרות ממלאות את דפי קובץ הסיפורים הראשון של המשורר מתי שמואלוף. כולן מכרסמות בשוליו של עולם הספרות, מידפקות על דלתו ומבקשות במפגיע להתקבל, להיאהב, להיראות, על אף ועל כל פגמיהן. קולותיהן מתנגשים אלה באלה, נשברים ומשתקפים זה בזה עד אין קץ, מתכנסים זה בתוך זה רק על מנת להתנפץ שוב לרסיסים.
אהבה ומוות, זהות ואלימות, גלות ושיבה מתערבלים ללא הרף בסיפוריו של שמואלוף, המאוכלסים ביצורי בעתה, כפילים, תאומים, חילופי זהויות ומגדרים ומצבי תודעה משתנים. שמואלוף מציף את הקורא בפרוזה חסרת רחמים, שאינה מנסה לחבב עצמה, תובענית ועריצה, אך גם כזו שקשה להתנגד לה ולהישאר אדישים לקסמיה הפרועים. בלשון היברידית, יצור כלאיים של פרוזה משולחת רסן ופיוט מלוטש, הוא כולא את נמעניו במבוך מראות תודעתי של גותיקה פוסט מודרנית, ארס-פואטיקה מסויטת ורומנטיקה רדופה.
ביקורות, איזכורים והתייחסויות לספר:
1. הספר נבחר לחמשת הספרים המעניינים שייצאו בקיץ, לי פלר, טיימאאוט, 2014
2. ראיון עם רונה גרשון במוסף לספרות, רשת א', 10.4.2014
3. טל גולדשטיין בטור 'הצעה לספר' – בחיה רעה-מדור הספרות של מגפון – המעבר מכתיבת שירה לפרוזה תמיד מעורר עניין ותמיד מעלה שאלות כמו מה מן השירה יגלוש אל הסיפורת.
מתי שמואלוף, אחד המשוררים המתבלטים של השנים האחרונות ופעיל חברתי בולט אשר היה שותף להקמתה של "גרילה תרבות" (אשר שילבה בין תרבות ופעילות חברתית פוליטית ואף החלה לעסוק לאחרונה בהוצאה לאור) כבר התנסה בכתיבת פרוזה בעבר כאשר סיפור שלו נכלל בקובץ "תהודת זהות" שראה אור בהוצאת עם עובד אולם הקובץ "מקלחת של חושך" מבשר על דריסת רגל משמעותית יותר ובהתנסות חדשה עבור מי שנחשב כבר לכותב ותיק ומשפיע. אסופת הסיפורים נעה בין הריאלי לפנטסטי ועיקר תוכלו למצוא שם דמויות בדיוניות הקמות לתחייה, יוצאות מבין הדפים ופורצות לחייהם של אלה שבראו אותן.
4. "הדור החדש של הספרות הישראלית … בימים אלו הוציא שמואלוף לאור ספר חדש, "מקלחת של חושך וסיפורים אחרים". מדובר בניצחון משמעותי" : שלמה בן דוד על הספר "מקלחת של חושך, וסיפורים נוספים" בעיתון "מעריב"
5. צפו בראיון באורלי וגיא על הספר. ערוץ 10.
7. סונטת קרויצברג: מתי שמואלוף על העזיבה לברלין וספר הפרוזה החדש, לי פלר, טיימאאוט
8. המלצות קריאה: ישראל היום, ידיעות אחרונות
10. תמונות וכיתובים מהשקת הספר בחנות של "סיפור פשוט"
11. פוסט סרטונים מהשקת "מקלחת של חושך, וסיפורים אחרים"
12. "בברלין הייאוש נעשה יותר נוח" ראיון עם דודי אור, מעריב, 2.10.2014
14. שושנה ויג על הסיפור "פורטונה לא גרה בקומה ה23", זמן של ספרים
16. הסופר שי גולדן ממליץ בחום לב על הספר
18. מהצד הבהיר של הירח, לצדו האפל, כמה מילים על הוצאת הספר
19. תמי לבנת מלכה ב"קורא בספרים": יום שני יום חג לסיפור הקצר. קבלו מתנה סיפור מאת מתי שמואלוף מתוך קובץ הסיפורים החדש שלו. כתבתי רשימה קצרצרה בעקבות הקריאה בספר, מצרפת לכם כאן חלק מהתרשמותי: "המילים של שמואלוף מרהיבות, האסתיטיקה הלשונית והאופנים השונים בהם הוא משתמש בשפה הם חלק מהותי מהסיפורים. שמואלוף כותב כשהוא חשוף על צדדים אפלים בנפש, אובססיות, חרדות ופחדים בסיסיים. הכנות והאומץ מורגשים במעשה הכתיבה. הוא מצליח לשלב הומור וביקורת עצמית בתוך כל הכאוס."
21. אייל בן משה, תהילה חכימי, יוסי סוכרי, אייל בן משה, רותם ניר, עדי תישרי, אלמוג בהר על הספר.
22. החוקרת יעל אלמוג מציינת את "מקלחת של חושך" במאמר אקדמי מרתק על הכתיבה של ישראלים בברלין ואפוקליפקסה
23. הסיפור "לבן זונה" תורגם והופיע בכתב העת "CONSEQUENCE" בניו יורק.
24. מודרים בברלין, מאמר של יעל אלמוג
ביקורות
- "מקלחת של חושך" – שמואלוף מפחיד ומטריד, הדברים התפרסמו לראשונה בספרים – YNET ונכתבו על ידי יותם שווימר
- אסקפיזם בברלין: השינוי הרדיקלי של מתי שמואלוף – ב"מקלחת של חושך" מתגלה הבדל עצום בין שמואלוף "משורר המהפכה", כפי שכינה את עצמו, לשמואלוף הפרוזאיקון הכותב סיפורי אימה. ירון אביטוב, ספרים, הארץ.
- אייל בן משה, תהילה חכימי, יוסי סוכרי, אייל בן משה, רותם ניר, עדי תישרי, אלמוג בהר על הספר.
- אייל בכר, מבקר ספרות ושירה על הספר, 2018.
סיפורים:
* הייתי קבורה כשנפגשנו פורסם עם איור מדהים בכתב העת כביש ארבעים
* הפרעת אכילה שפעם הכרתי (וגם ב"קורא בספרים")
* נצטרך מכונות אחרות בכדי לעצור את הזמן
* לחכות לסיים סיפור בתוך גופה בלתי מזוהה
* פורטונה כבר לא גרה בקומה ה-23
ההשקה
את ההשקה של "מקלחת של חושך, וסיפורים נוספים" התחלתי לתכנן עוד כשהייתי בברלין. דיברתי עם פרופ' חביבה פדיה, ד"ר קציעה עלון, אלמוג בהר, עדי קיסר, פרופ' יגאל שוורץ ותמר ביאליק. חנות "סיפור פשוט" סייעה לי רבות והעניקה לי תמיכה, ועזרה בכל התהליך. ואכן, הגיעו יותר ממאה איש לאירוע, והחנות היתה מפוצצת ומתח היה באוויר. אני משאיר לסרטונים לדבר בעד עצמם, ואולי הם יעוררו אתכםן לרכוש את הספר עליו עבדתי בחמש שנים האחרונות ושמכיל 31 סיפורים קצרים. העליתי בנפרד פוסט של תמונות מההשקה – לחצו כאן לצפות בהן.
- עורכת הספר, תמר ביאליק, בדברים פותחים
- פרופ' יגאל שוורץ, עורך אחראי, מדבר על קפיצה בספרות העברית ונושאים אחרים מתוך הספר
- פרופ' חביבה פדיה בהרצאה מרתקת על הספר
- המשוררת ומייסדת "ערס פואטיקה", עדי קיסר מקריאה מתוך הספר
- ערן סבאג, מתוכנית הרדיו של "חיים של אחרים" בנאום סטנדאפ תוכחה על עזיבתי הזמנית את הארץ
- ד"ר קציעה עלון על "מקלחת של חושך"
החוקרת ד"ר קציעה עלון בהשקת "מקלחת של חושך וסיפורים נוספים" של מתי שמואלוף, בחנות הספרים "סיפור פשוט" בנווה צדק. קציעה מחברת בין הדברים שכתבתי על היצירה של המשורר ארז ביטון בספר "אנא מן אל מאגרב" לבין ספר הפרוזה שלי – חיבור מעניין שפוגע בול! 11.9.2014. צולם: יעל ברנט.
סרטוני השקת "מקלחת של חושך, וסיפורים נוספים" בברלין


לכל חברותיי וחבריי באשר תהיו. הנה קליפ הסרטונים מההשקה של מקלחת של חושך בברלין. כך כתבתי ביום למחרת:
האמת שפחדתי. אבל הייתה השקה מעולה. באו מעל ארבעים איש. הייתה הרגשה טובה באוויר. והתפתח דיון מרתק על שאלות של גלות ועל אמנות הכתיבה.
היו לי הרבה סיבות לפחד לעשות את ההשקה אתמול. רוב הסופרים שעושים השקות לא חיים בעיר, אלא רק באים מישראל ובכל זאת בזכות הדחיפה של גדי גולדברג, ועזרה של מיכל זמיר הצלחנו לארגן אירוע מקסים. הקהילה הישראלית בברלין, גרמנים דוברי עברית, ועוד אנשים שלא הכרתי הגיעו. גדי הכין את השאלות, שעברו על כל חלק בספר, וגם מצאתי את עצמי מקריא חלקים מתוכו, כפי שלא עשיתי בהשקה בישראל. המוזיקה של ניצן ברנשטיין עם השיר שהלחינה מתוך ספר השירה האחרון בחיי "פרידה בברלין" וגם עם שיר הפרידה שלה בתל אביב, עם הצ'לו שליווה יפה את תל אביב חסרת הים. השאלות מהקהל סבבו סביב אמנות הכתיבה, ואין תענוג יותר גדול לסופר להכניס את הקהל לסודות של יצירת הקסם הזה.
אז תודה על אחד הימים המאושרים בחיי. רותם ניר יצר תמונות שחור לבן ועבד על האופטימיזציה שלהן. וגם בקרוב אעלה סרטונים מתוך ההשקה למען, שתהיו היכן שתהיו, תוכלו להאזין ולצפות. תודה רותם, אתה לב גדול!
אז זאת הפעם ראשונה שערכתי השקה לספר שלי, בעברית, מחוץ לישראל. ספר שהחלק השלישי שלו נכתב בברלין. זאת כחלק מקהילה עברית / ישראלית / דיאספורית שנוצרת ויוצרת בברלין. שיהיה שבוע טוב!